Diétny plán cez sviatky

Tak ste to dokázali! Celé týždne rozumných úvah, čo dať na tanier a čo nie. Svedomito vyvážená skladba vitamínov, minerálov a vlákniny. Zaslúžená radosť, že vaše úsilie konečne prinieslo ovocie v podobe krajšej pleti, jasnejšieho pohľadu a novo nadobudnutej energie. Dokonca aj rifle sa zdajú byť nejaké širšie. Šetrite si ale ešte chvíľu pevnú vôľu. O niekoľko dní z nej budete potrebovať každý zvyšný kúsok.


Hoci sú Vianoce sviatkom hojnosti, aj hodovať sa našťastie dá uvážene a bez toho, aby ste museli s čiernym svedomím rezignovať na vaše zdravé diétne zásady. Bude to síce vyžadovať trochu odhodlania a možno aj viac varenia, keďže nie každý člen rodiny bez reptania oželie tradičný majonézový šalát, no oplatí sa to.


A po Novom roku, kedy u mnohých nastáva panika a masový nákup permanentiek do fitnes centier, si budete môcť gratulovať, že ste si zo sviatkov odniesli len to krásne a nie to mastné.


Ako ušetriť pár drobných (kalórií)

S niektorými opatreniami netreba čakať už ani chvíľu. Ostáva ešte pár posledných dní na vianočné vypekanie. Sladkému sa počas sviatkov asi celkom vyhnúť nedá, no je len na vás, čo a najmä ako napečiete. Nejaké tie drobné kalórie ušetríte aj bez toho, aby si to ktokoľvek iný všimol na chuťovom výsledku.


Pri pečení môžete nahradiť rafinovaný cukor prírodným hnedým, pri niektorých druhoch dezertov dokonca i sladidlom. Drobné koláče nenápadne vypekajte ešte drobnejšie, pár kúskov vám iste neublíži a nik sa aspoň nebude môcť pohoršovať, že diétujete aj cez sviatky.


Zásobte sa, kým nie je zatvorené

Chladnička je plná, stoly tiež, ale čo z toho máte vy, keď práve lúpete poslednú mandarínku? Nezabudnite sa zásobiť vopred tými správnymi potravinami a nebudete tak musieť riešiť nijaké kompromisy v čase, kedy už bude väčšina obchodov zatvorených. Popri čerstvom ovocí si nakúpte aj to sušené a v rôznych druhoch, keď na vás príde chuť maškrtiť.


Štíhly štedrý večer

Majonézu v zemiakovom šaláte môžete odľahčiť bielym jogurtom s horčicou alebo použiť sójovú variantu. A ryba predsa nemusí byť len vyprážaná. Ak by však vaše nízkotučné opatrenia ohrozili rodinné tradície, radšej sa prispôsobte a upravte len svoje menu, nech nemusí byť na diéte celá rodina.


Trocha domáceho pohybu

A ste si zvykli na pravidelný pohyb a cvičenie v posilňovni, ani Vianoce nie sú zámienkou na pasívne leňošenie. Celé dni voľna sa priam núkajú na ničnerobenie, ale trocha zdravého pohybu je iste lepší spôsob na vyplavenie hormónov šťastia, než veľký kus čokoládového koláča. Pár nenáročných cvikov zvládnete aj doma.


Netrápte svoje oči

Vianočný stôl sa len tak prehýba pod hriešnymi lákadlami, a čo je horšie, prehýba sa ešte aj ďalší deň. A ďalší. Nemusíte odolávať vždy, keď pôjdete okolo. Verte tomu, že čo oko nevidí... odložte teda nezjedené lahôdky naspäť do chladničky alebo na poličku v kuchyni. Kto bude mať chuť, vie kde ich nájde. A vás aspoň nebudú zbytočne dráždiť. Vianočný ráz na stole vykúzlite aj obyčajnou sviečkou , nie iba plnými taniermi.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk