Ako počas sviatkov nepribrať

Takmer všetci z nás sa tešia na prekrásne sviatky na sklonku roka spojené so sladkým leňošením. Všade navôkol provokujú dobroty a svojou vôňou dodávajú vianočnej atmosfére dokonalý „šmrnc“. Užiť si ich so všetkým, čo k nim patrí, znamená pre mnohých niekoľko kilogramov navyše. Čo s tým?

Ničnerobenie a „obžerstvo“ už za pár dní
Domnievať sa, že vám článok prinesie prevratnú odpoveď na to, ako počas sviatkov nepribrať, by bolo naivné. Všetci dobre vieme, že ak si chceme udržať stabilnú váhu, musíme pre to niečo aj robiť. Správna životospráva a pravidelný pohyb sú základom úspechu. Vianoce sa však nesú v duchu pokojného ničnerobenia a „obžerstva“ (prepáčte za tento výraz, ale ruku na srdce, ktorá z vás nemá podobný pocit pri tonách jedla číhajúcich na vianočnom stole a v každom kúte!). Preto nie je vôbec ľahké počas týchto sviatkov nepribrať, ale s kúskom námahy a rozumu to predsa len zvládnete! Máme pre vás niekoľko tipov.
Nebojte sa, že vám nič nezostane!
Problémom číslo jedna je množstvo zákuskov a všakovakých dobrôt. Naše chladničky praskajú vo švíkoch, a rozhodnúť sa pre konkrétny koláčik či jedlo je pre nás také ťažké ako vybrať si zo švédskych stolov na prominentnej akcii. Oči by zjedli najradšej všetko naraz! Väčšina z nás si preto naloží na tanier z každého trošku (alebo aj viac ako trošku, veď sú predsa Vianoce), pomixuje tak sladké so slaným, čím spôsobí organizmu šok. Tráviacemu systému potom dlhšie trvá, kým sa dá do pohybu.
Tip: Poradiť vám, aby ste miesto zákusku zahryzli do mrkvy a zeleninový šalát uprednostnili pred štedrou večerou, by bol od nás pokus o vtip. Ak chcete ochutnať z každej pochúťky, s pokojným svedomím to urobte. Nemiešajte však dve cez tri. Na raňajky si dajte jedno, na obed druhé a na večeru tretie! Sviatky trvajú niekoľko dní a jedlo vám neutečie.
Počas sviatkov sa na návšteve byť gurmánom neoplatí
Zvykom mnohých z nás je počas sviatkov navštíviť rodinu či priateľov. Aj tam na nás striehne nebezpečenstvo nazývané kvantum jedla, ktoré si priam pýta, aby sme sa do neho pustili! A navyše vyzerá tak neodolateľne! (Lebo na Vianoce si všetci dávajú akosi viac záležať, aby sa na nás pochúťky usmievali!) A tak stojíme opäť na rázcestí otázky. Jesť či nejesť?
Keď si nevezmeme, sme netaktné, ak na hru pristúpime, musíme v nej zotrvať. Pretože jeden a dosť neplatí a my čelíme tlaku: „A ešte tento ochutnaj...vyskúšala som nový recept... neboj sa, z dvoch kúskov nepriberieš!“ Z dvoch určite nie, ale tých desať, čo sme už zjedli u známych hodinu predtým (a budeme musieť zjesť hodinu po tom), tak z tých určite áno!
Jesť len preto, aby sme niekoho neurazili, je hlúposť
Zdvorilosť – nezdvorilosť, nie sme kontajnery, ktoré treba najskôr naplniť, aby ich mohli potom vyprázdniť. Ak už nemáte chuť, proste nejedzte. Nikto sa za to na vás nemôže hnevať. Ak aj áno, je to vždy lepšie, ako siahnuť po zákusku, ktorý síce vyzeral dobre, ale chuť nezodpovedá jeho vzhľadu a vy ho dojete len preto, aby ste sa nedotkli citov hostiteľky.
Vianočná prechádzka osvieži
Počas sviatkov nám nechýba takmer nič okrem pohybu. I keď čaro Vianoc spočíva práve v príjemnom ničnerobení a chceme ho tráviť v prítomnosti najbližších, to neznamená, že máme sedieť celé dni rozvalení na gauči. Energiu, ktorú prijmeme, by sme mali patrične odbúrať. Nemusíte hneď bežať do fitnes štúdia, stačí pol až hodinová prechádzka, ktorá vás osvieži a pomôže bez veľkej námahy spáliť zbytočné kalórie. Prehovorte niekoho, aby sa s vami prešiel na čerstvom vzduchu. Aj vonku sa môžete predsa rozprávať a vychutnať si Vianoce!
Medzi sviatkami doprajte oddych vášmu žalúdkuČi už musíte medzi sviatkami do práce, alebo máte dovolenku, skúste si „naordinovať“ v tomto období malý pôst. To znamená, aspoň jeden deň zabudnúť na sladké a mastné, siahnuť po niečom „zdravšom“ a vynechať večeru. Je to taký malý, ale za to účinný trik.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk