Naplánujte si novoročnú diétu

Novoročná diéta v novembri? Nie, nerobíme si z vás žarty. Keďže sa však blíži najnáročnejšie obdobie v roku, minimálne čo sa týka štíhlej línie, mali by ste myslieť na niektoré veci v predstihu. Alebo si začnete plánovať chudnutie až druhý sviatok vianočný, keď sa už s plným bruchom nebudete vedieť zdvihnúť z pohovky?
Tak to už bude poriadne neskoro! Áno, mnohé ženy (a muži) začnú na zdravšiu stravu či chudnutie myslieť až po sviatkoch, kedy majú poriadny „jedácky“ maratón už za sebou, a nezmestia sa ani do tých posledných nohavíc, ktoré mali byť ich novoročnou záchranou.
Alebo skôr patríte do tej kategórie, ktorá sa každý rok od jesene do Silvestra šťastne vykrmuje, aby mohla s novým rokom začať chudnúť do plaviek? Áno, letná dovolenka je v nedohľadne, dovtedy si však nebudete azda ubližovať nerozumným prejedaním a následnou prísnou diétou.
Kedy začať?
Iste si kladiete otázku, prečo už teraz myslieť na novoročnú diétu. A my vám odpovieme! Ak sa začnete krotiť po troške už teraz, nebude to s vami po sviatkoch až také zlé, na váhu sa postavíte bez šokujúcich zistení a ak skutočne chcete po novom roku začať chudnúť a cvičiť, bude to pre vás omnoho jednoduchšie, ako keby ste sa do toho pustili po nespútanom sviatočnom jedení „na rozlúčku“ pred diétou!
Mnoho nástrah hrozí už teraz. Nevinné prípravy a vypekanie pred Vianocami prepletené koncoročným stresom v práci, mikulášskymi dobrotami, pochúťkami z vianočných večierkov, vianočnými trhmi a potom samotnými sviatkami spravia s vašou postavou a apetítom divy.
Ako sa ubrániť?
Nie, nemusíte hladovať. Držte sa však osvedčených trikov ľudí, ktorí úspešne schudli a svoju hmotnosť si udržali.
Pravidlo prvé: Veľa pite
Nie alkohol, ale ovocné a bylinkové čaje. Sezóna je na to ideálna. Prirodzene, denný prísun tekutín by z väčšej časti mala predstavovať čistá voda, avšak teplé nápoje sú v zimných dňoch neoceniteľné. Nezabúdajte ani na polievky. Alkohol sa nám do rúk počas sviatkov dostáva častejšie. Ak nemôžete odolať, ostaňte len pri ochutnávke, teda jednom poháriku.
Pravidlo druhé: Pravidelne jedzte
S plným bruchom sa aj sladkým (a iným) nástrahám odoláva jednoduchšie. Aby ste na večierku nezjedli celú misu jednohubiek, alebo čerstvo upečený plech koláčikov, dbajte na to, aby ste v týchto rizikových chvíľach mali plný žalúdok. Najedzte sa preto ešte skôr, než vyrazíte za zábavou.
Pravidlo tretie: Duch Vianoc
Vianočné sviatky nie sú o jedle. V tom ich zmysel skutočne ukrytý nie je. Ak máte preto pocit, že Vianoce azda ani neprídu, ak nemáte doma napečených tradičných dvadsať druhov koláčov, skúste sa na chvíľku zastaviť a porozmýšľať, či nedokážete skutočne ponúknuť svojim najbližším nič hodnotnejšie a vzácnejšie než sú plné bruchá (možno) nie práve najzdravších potravín.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk