Koľko stojí chudnutie

Vládne nám kult telesnej krásy. Kto sa približuje snu, akým je ideálne telo, ten je v móde, v kurze, je IN. Kto je vo forme, ten je pekný a úspešný. Zobrazovanie ideálneho tela na nás útočí zovšadiaľ, a my časom podliehame. Koľko ale stojí ideálna postava?
Jedlo sa zmenilo z “pohonnej hmoty“ pre fungovanie človeka na drogu – jeme stále a stále viac. Trinásť percent obéznych detí, obézna mládež, pol milióna obéznych dospelých na Slovensku. A podľa odborníkov obezitu ako dôsledok zdravotných problémov má iba 6 % obéznych. Ten zvyšok nezvláda podriadiť príjem energie jeho výdaju a ako následok znáša tukové vankúše a pocit nepohodlia až komplexy.
A tak sa stáva, že vedieme večný boj s ideálnou váhou a líniou.. Niektorí pre vlastný pocit pohodlia, z estetických dôvodov, jedni chcú byť zdravší alebo vyzerať podobne ako nejaká módna ikona. Byť krásny, s ideálnymi proporciami je trendy. Dnes je v móde well-being. Nezanedbateľné je aj zdravotné hľadisko - podľa štatistík nadváha skracuje život človeka v priemere o štyri roky.
Následkom vyššie zmieneného sa vo svete vypína biznis chudnutia – je to obrovský kolos, ktorý chrlí aj na náš trh množstvo zázračných preparátov, receptov, návodov. Američania vydajú ročne na chudnutie vyše tridsať miliárd dolárov. Experti spočítali, že za jeden zhodený kilogram zaplatili 630 dolárov. Koľko peňazí sa točí v slovenskom chudnúcom biznise je ťažké vypátrať, oficiálne čísla nie sú. Pokúsili sme sa však pre vás zmapovať niektoré najznámejšie spôsoby znižovania telesnej váhy a odhadnúť súvisiace náklady .
Diéty
Vlny diét a rôznych odporúčaní na úspešné chudnutie prichádzajú a odchádzajú. Spochybňujú predchádzajúce stratégie a radia niečo iné. Raz sú sacharidy ideálnym prostriedkom na chudnutie, inokedy majú nálepku „príliš kalorické“.
K najznámejším diétam patria bodová diéta, diéta podľa krvných skupín, delená strava, Atkinsonova diéta, 90 dňová rozlišovacia diéta, stredomorská, či austrálska. Špeciálnu podkategóriu tvoria očistné diéty podľa konzumácie jedného druhu potravín – grepová, hroznová, zemiaková, ryžová, polievková, tukožrútska.
Nízkoenergetické bielkovinové diéty – známe ako koktaily na chudnutie sú v predaji v lekárňach pričom v pomerne malom kalorickom objeme dodávajú živiny a nahrádzajú jedno hlavné jedlo. Cena jedného balenia, z ktorého si pripravíte 16 jedál, sa pohybuje od 400 Sk vyššie.
Len v USA doteraz vymysleli až 30-tisíc najrozličnejších typov diét a prípravkov na chudnutie. Za rok dosahujú výdavky vynaložené na pokusy o schudnutie tridsať miliárd dolárov bez výraznejších dlhodobých efektov.
Pohybové aktivity
Každému je jasné, že bez pohybu to jednoducho nepôjde. Možností ako zvýšiť výdaj energie je mnoho. Fitnescentrá ponúkajú napríklad hodiny aerobicu, body-formingu, či spinningu. Cena za hodinu aeróbnej činnosti, pri ktorej sa spáli cca 500 kJ sa v Bratislave pohybuje od 55 Sk do 120 Sk. Odborníci radia navštíviť tieto hodiny trikrát týždenne. Mesačný rozpočet to zaťaží čiastkou 660 – 1440 Sk.
Solventnejší si môžu dovoliť luxus osobného trénera, ktorý klientovi vypracuje špeciálny cvičebný a stravovací program a klient cvičí tri-štyri razy do týždňa pod jeho dohľadom. Cena za tréning s osobným trénerom v rôznych fitnescentrách je rôzna – pohybuje sa od 150 do 400 Sk.
Špeciálne zoštíhľovacie štúdiá klientom ponúkajú individuálne šitý program pozostávajúci z úvodnej konzultácie a vypracovania cvičebného a stravovacieho plánu. Klient potom cvičí v štúdiu na špeciálnych prístrojoch, reportuje, čo jedol a necháva si kontrolovať hmotnosť. Základný program trvá cca 3 mesiace, jedna návšteva stojí približne 500 – 600 Sk. Podľa vyjadrení klientky zoštíhľovacieho štúdia, strata 8 kg ju stála 12 000 Sk. Inými slovami, za 1 kg zhodeného tuku zaplatila 1500 Sk..
Podobne je na tom aj štúdio so špeciálnym stacionárnym bicyklom v podtlakovej komore, kde jedno polhodinové cvičenie stojí sedemsto korún. Kvôli viditeľným výsledkom je potrebné absolvovať min. 15 takýchto cvičení, takže je potrebné rátať s čiastkou 11 000 Sk.
Podporné prostriedky
Na trhu je plno preparátov, ktoré „zázračne“ spaľujú či rozpúšťajú tuk, tlmia pocit hladu či dokonca sami od seba formujú postavu. Od úžasných ananásových toboliek po tabletky s výťažkom neznámej rastliny z pralesa, ktorých dvojstránková propagácia v magazínoch stojí na bombastickom slogane: „Za 20 dní som schudla 17 kg a mohla som jesť, čo som chcela“ – mesačná dávka stojí cca 1 700 Sk a účinok je pochybný.
V lekárňach je tiež možné nájsť viacero prípravkov na tlmenie pocitu hladu, obmedzenie chuti na sladké, na chudnutie v menopauze, na celulitídu, náplaste a čaje na chudnutie...Cena je rôzna, pohybuje sa od 400 Sk za mesačné balenie a vyššie.
Chudnutie pod dozorom lekára
Koordinácia telesnej hmotnosti je náročný proces. Ak sa jedná o závažný prírastok na váhe (viac než 15 % hmotnosti), človek sa má poradiť s lekárom o vhodnom prístupe. Lekár môže predpísať špeciálne prípravky, v prípade výraznej nadváhy sa môže chirurgicky ovplyvniť veľkosť žalúdka či rozhodnúť o umiestnení žalúdočného balóna. Lekár tiež môže pacientovi predpísať dva druhy liekov – na potlačenie chuti do jedla (cena 1 300 – 1 600 Sk na mesiac) alebo na ovplyvnenie enzýmov pri štiepení tukov (cena 1 700 až 3 100 na mesiac).
Vstupný poplatok u lekára v súkromnom centre v Bratislave stojí 2 500 korún a bude sa vám venovať tri hodiny, počas ktorých zistí celkovú anamnézu, dokonale skontroluje váš zdravotný stav, a najmä, poskytne vám rady a informácie. Potom už len raz do mesiaca na kontrolu - za 350 Sk a po pol roku prvé výsledky.
Najefektívnejšou metódou chudnutia, a najmä následného udržania si hmotnosti, je podľa odborníkov komplexný prístup. Je potrebné zmeniť životný štýl, upraviť jedálny lístok a viac sa hýbať.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk