Najväčšie diétne klamstvá

Hypnotizujete pohľadom ručičku na váhe, no ona nie a nie poskočiť nižšie? Zdravé a „zdravé“ stravovanie nie je vždy jednoduché odlíšiť. Hlavne, keď na nás číha toľko falošných odporúčaní. Možno je to aj váš prípad. Aj keď si myslíte, že poctivo dodržiavate všetky diétne opatrenia, vôbec to nemusí to byť tak. Je na čase pozrieť sa pravde do očí.
Ak sa z vás stáva otrokyňa výrobkov s označením light, nízkotučné, bez cukru a podobne, výrobcovia by z vás mali iste radosť, no dietológovia už menšiu. Je to nespravodlivé, ale žiaľ je to tak. Naletieť klamlivým trikom, tváriacim sa ako diétne a racionálne, je ľahšie než si myslíte. Tu sú niektoré z nich.
Ryža je diétna potravina
Za takú ju aspoň vydávajú. Ryžové kúry sú zázračné, od ryžových chlebíkov nepriberiete ani gram a ryža samotná je zdravšia než cestoviny či zamiaky. Je to naozaj tak? Nie. Ryža je nepopierateľne zdravá, ale to neznamená, že je utvorená zo vzduchu.
Má pomerne vysokú hodnotu glykemického indexu, takže prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi a rýchlo vyvoláva hlad. Ak obľubujete ryžu, uprednostňujte hnedú pred bielou. U tej je glykemický index o niečo nižší.
Z ovocia a ovocných štiav nepriberiem
Ani s vitamínovými bombami by sa to nemalo preháňať. Ak sa s cieľom schudnúť vydáte čiste ovocným smerom, možno ešte nejaké to kilečko po ceste aj naberiete. Ovocie obsahuje väčšinou veľa cukru a nie je ani tak nízkokalorické, ako sa zdá. S veľkým strapcom hrozna do seba dostanete až 3000 KJ.
Ďalším „diétnym“ chytákom sú 100% ovocné šťavy. Tekuté kalórie sú tiež kalórie, takže sa na šťavičky netreba dívať ako na nápoj, ale ako na potravinu. Len si predstavte, koľko ovocia sa muselo vytlačiť do jednej litrovej škatule, aby sa dosiahla tak vysoká koncentrácia. Ak ich pijete príležitostne, nič tým nepokazíte. No smäd nimi radšej nehaste.
Celozrnné a viaczrnné je to isté
Už dávno iste viete, že je zdravšie nahradiť bielu múku celozrnnou. A tu niekde treba hľadať pôvod jedného hojne rozšíreného diétneho mýtu. Trik je to vizuálny a funguje dokonale. Hnedé pečivo je iste lepšie, pretože nie je biele a teda nie je vyrobené z bielej muky. Lož. Veľmi často je pečivo zámerne prifarbované len preto, aby sa dosiahol „celozrnný“ vzhľad.
Oplatí sa vám prečítať si zloženie potraviny. A keď už čítate, nedajte sa oklamať, že celozrnný výrobok je inými slovami viaczrnný. Rozdiel je dosť badateľný. Kým v celozrnnom výrobku musí byť podiel použitej celozrnnej múky aspoň 70%, pri viaczrnnom je to iba 10%. Okrem toho, energetická hodnota bieleho i celozrnného pečiva sa až tak veľmi nelíši, nespoliehajte sa preto, že čo je zdravšie, je aj „ľahšie“.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk