Prečo priberáme?

Ľudia nielen v Európe stále viac priberajú a počet obéznych ľudí stále rastie. Tento trend sa nevyhýba ani Slovensku. V tomto článku sa dozviete dôvody vzniku obezity, možnosti ich prevencie a oboznámite s alarmujúcim údajmi o počte obéznych ľudí a účinokch obezity na zdravie dospelých i detí.
Dôvody vzniku obezity
Ľudské telo by sa čo sa týka príjmu a výdaju energie dalo prirovnať v Vašej peňaženke. Ak zarobíte veľa peňazí a málo miniete, Vaša peňaženka má pravidelný príjem a teda "priberá". Ak naopak viac miniete, stane sa "chudšou" a vy budete trpieť nedostatkom. Ľudské telo je na tom podobne. Príjma energiu z rôznych zdrojov (jedla, nápojov, a iných) a vydáva ju pri rôznych činnostiach (šport, cvičenie, ale aj chôdza). Ak je prijatej energie viac ako tej vydanej, zostane v tele energia navyše, ktorú si telo ukladá do zásoby v podkožnom tukovom väzive - tak priberáme. Ak naopak, prijmeme menej energie a snažíme sa jej minúť viac telo si musí zobrať energiu z tukovej zásoby, tuky sa "spaľujú" a my chudneme.
Prečo sú ľudia stále obéznejší ?
V Českej a Slovenskej republike dnes má nadváhu viac ako polovica obyvateľstva, obezitou trpí asi 15% mužov a 20% žien (tj. každá piata žena). Teda hranicu optimálnej hmotnosti prekračuje až 65% mužov a 70% žien, čo sú čísla skutočne alarmujúce. Odborníci sa zhodujú, že tento trend vzniká nezdravým životným štýlom ľudí, ktorí sa nepravidelne a nezdravo stravujú, nedoržiavajú zásady správneho stravovania a málo športujú a pohybujú sa. Stále viac ľudí žije sedavým spôsobom života, trávi veľa času za počítačom, cestuje autom alebo hromadnou dopravou a na šport a pohyb im akosi "nezostáva čas". Alarmujúcimi hodnotami sú pre človeka hodnoty BMI vyššie ako 30, ktoré značia obezitu, taktiež obvod pása vyšší ako 88cm u žien a vyšši ako 102cm u mužov rovná sa hodnotám obezity.
Pozor na deti
Čo je však ešte horšie, v dnešnej dobe internetu a počítačových hier naše deti trávia omnoho viac času za počítačom chatovaním a hraním sa hier ako športovaním či iným pohybovým aktivitám. Z televíznych reklám na nich útočnia rôzne sladké dobroty a oni často nemôžu odolať. Z týchto dôvodov enormne vzrastá obezita aj u detí a predurčuje ich k vzniku rôznych ochorení. Preto musíme dbať nato, aby naše deti mali dostatok pohybu a čo najlepšie straovacie návyky už od raného detstva.
Trend rastúcej miery obezity je veľmi nebezpečný a každý by mal dávať pozor, či sa aj on nezačína do tejto skupiny radiť, ide totiž o zdravie každého z nás. Obézni ľudia majú obrovské riziko vzniku srdcovo-cievnych a metabolických ochorení. Odporúčanie je teda jasné a jednoduché - stravujte sa zdravo a nájdite si čas na pohyb, Vaše telo sa Vám odvďačí zdravím a krásou.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk