Zdravé chudnutie

Denne sa objavujú v poštových schránkach aj na inzertných stranách novín reklamy na chudnutie - medzi nimi aj na zdravé chudnutie.

Zdravým chudnutím, či vlastne správnym stravovaním by sme sa mali zaoberať všetci. Vieme, že klamať žalúdok rôznymi kokteilmi, instantnými polievkami alebo jednodennou hladovkou a tešiť sa ako na zmilovanie na večerné "napchávanie", nie je ideálne. Jediná istota, ktorá v tomto prípade máte, je, že v tom večernom jedle zjete toľko nadbytočných kalórií, až sa vám z toho zakrúti hlava nehovoriac o reakcii vášho žalúdka. Ak si ale jedlo rozdelíte do piatich až šiestich menších dávok na celý deň, nebudete trpieť pocitom hladu a prázdneho žalúdka. Váš tráviaci a krvný obeh nebude zaťažený veľkými dávkami jedla, takže sa nespomalí ani prísun kyslíka do mozgu. Dlhé prestávky medzi jedlom ľudí stresujú, pretože čas sa nekonečne vlečie. Stávame sa popudlivými, sme viac unavení a nervóznejší.

Správne rozdelenie stravy cez deň môže byť napr. aj takéto: Raňajkujeme o siedmej (príjem kcal by mal byť 300), desiatujeme o pol deviatej (235 kcal), obedujeme o pol jednej (360 kcal), olovrantujeme o pol štvrtej (235 kcal), večeriame o šiestej (300 kcal). Večerné jedlo sa môže rozdeliť na dve menšie dávky. Vtedy sa na prvú večeru počíta 15 percent a na druhú 10 percent celkového denného príjmu.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk