Zdravá diéta nemusí znamenať posadnutosť

Premýšľate často nad diétou, chudnutím a zdravým stravovaním? Stojíte v obchode pred hromadami lákavých potravín, ale nedokážte si vybrať, pretože všetko sa vám zdá byť nezdravé a pritučné? Tak to máte možno vážny problém!

Na rozdiel od tých, čo dokážu vyjesť celú chladničku na posedenie, alebo naopak nevezmú do úst ani sústo, aby im náhodou neprestali trčať rebrá, vy sa možno snažíte o úplný opak – jesť, a to predovšetkým zdravo!

Nie je to jednoduché, veď z každej strany na nás číhajú mnohé nebezpečenstvá v podobe nezdravých tukov, soli, bielej múky a cukru, chemicky ošetrovaného ovocia a zeleniny, konzervačných látok a „pochúťok“, ktorých by sa človek v rámci racionálnej výživy mal určite vzdať. Čo nám však nakoniec ostane?

Je chvályhodné, ak ste sa rozhodli zdravo stravovať, alebo sa tak už dokonca stravujete. Vaším cieľom by však nemala byť len pekná postava, ale skutočne aj zdravie, ktoré je omnoho dôležitejšie ako módne trendy. Ak ste si teda skutočne stanovili takýto cieľ, majte na pamäti, že zdravé stravovanie vôbec nemusíte označovať ako diétu v zmysle zhadzovania kilogramov, berte to ako príjemnú zmenu vo svojom životnom štýle.

Predsavzatia nestačia
Stres, sviatky, dovolenky a mnoho rôznych povinností spôsobí, že aj pri tom najlepšom úmysle stravovať sa vyvážene a zdravo, spravíte chybu a doprajete si niečo, čo vám vyvolá výčitky svedomia. Sľubujete si, že začnete so zdravou stravou už po tomto víkende a dostávate sa do začarovaného kruhu? Neberte občasné prehrešky ako veľkú chybu a hlavne nepovažujte návrat k zdravej strave za nový začiatok. Vaša ceste za zdravím sa začína teraz a bude už len napredovať.

Ľudská psychika dokáže vydržať mnohé, zároveň je však veľmi krehká a pod tlakom okolia a nereálnych predstáv sa môže človeku vymknúť celý život spod kontroly. Je nereálne, aby sme jedli vždy len „rozumne“ a zdravo. Občasný prehrešok v podobe koláčika naviac, či šálky obľúbenej kávy, alebo pohára vína by vám nemali spôsobovať výčitky svedomia. Nedeľná rodinná oslava s chutnými chlebíčkami a čokoládovou tortou by z vás určite nemali vo vašich predstavách urobiť nenažranú tlsťošku, ktorá musí okamžite nabehnúť na prísnu diétu.

Racionálny znamená rozumný
Je to skutočne tak. Je dôležité, aby sme na našu stravu mysleli už vo chvíľach, kedy ju nakupujeme. Plánujte si pokrmy vopred a snažte sa, aby strava skonzumovaná počas jedného dňa bola skutočne vyvážená a plnohodnotná. Doprajte si radšej menej, ale kvalitnejších potravín, veľmi rýchlo si všimnete rozdiel nielen na svojom fyzickom zdraví. Stravovať sa racionálne nie je až také zložité, len sme si od toho mnohí akosi odvykli.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk