Kapustová diéta: Tukožrút či chuťožrút?

Bližšie zoznámenie asi nie je nutné. Nepochybujeme o tom, že každá z vás už tukožrútsku kapustovú polievku aspoň raz vyskúšala na vlastnej koži a ak aj nie, minimálne o nej čo-to počula.
Čo budem mať na tanieri?
Ak ste už zabudli základný recept, nič sa nedeje. Základných receptov sa totiž rokmi nahromadilo niekoľko desiatok. Kapustovú polievku, hlavný pokrm kapustovej diéty, tak poľahky nájdete v knihách i na internete v nespočetných variantoch. Jednotlivé receptúry sa líšia v druhoch pridanej zeleniny alebo ochucovadiel. Ale kapuste sa, samozrejme, nevyhnete. Naopak, budete sa musieť vyhnúť väčšine ostatných bežných jedál.
Ste odhodlaná?
S polovičným odhodlaním sa do tejto diéty radšej ani nepúšťajte, hlavne ak vám je zaťažko oželieť obedy v bufete alebo v závodnej jedálni. Zabudnite na kávičky a koláčiky s kamarátkami, na spoločné rodinné stolovanie. Teda, to si dopriať pokojne môžete. Ale len ako divák, nie ako stravník. Dobrá správa je, že sparťanský režim kapustovej diéty trvá len 7 dní. Popri bezodnom hrnci polievky by mal váš ostatný jedálny rád vyzerať nasledovne:
1. deň: ovocie každého druhu, s výnimkou banánov
2. deň: zelenina každého druhu, s výnimkou zemiakov
3. deň: úplne rovnaký ako prvý deň
4. deň: dva banány
5. deň: 25 dkg vareného hovädzieho mäsa
6. deň: 25 dkg vareného kuracieho mäsa
7. deň: zelenina (môžu byť aj dva zemiaky), nesladená ovocná šťava
Denné menu:
Raňajky: kapustová polievka a ľadový šalát
Desiata: 1 varené vajíčko
Obed: kapustová polievka
Večera: miešaný šalát (15 dkg pokrájanej kapusty, šťava z polovice citróna, polievková lyžica olivového oleja, troška soli), k tomu nesladený čaj
Poznajte čo vás čaká
Kapustová diéta alebo, aby sme boli presní, kapustová polievka, je skutočne zázračne účinným spôsobom ako zúžiť našu telesnú schránku. A podobne ako všetko s prívlastkom zázračné, aj tu treba hľadať háčik. Namiesto slepej viery je preto lepšie vyzbrojiť sa reálnymi faktami. Takže predtým ako (znova) vykročíte z potravín s dvoma igelitkami plnými kapusty, ujasnite si, či skutočne poznáte všetky pre a proti. TukožrútZačneme optimisticky. Fakt je ten, že pri tejto diéte ozaj schudnete. A ak sa pozriete vyššie, ľahko zistíte prečo. Váš denný kalorický príjem je priškrtený na minimum. Všetok hlad budete utišovať litrami a litrami vyvarenej kapusty. V diéte je vďaka pridaným povoleným potravinám (relatívne) zachovaný aj balans ostatných látok: cukrov, tukov a bielkovín. Polievky môžete jesť neobmedzené množstvo. Podobne je to aj pri iných povolených potravinách, pokiaľ pri nich nie je uvedená gramáž. Množstvo surovín v polievke nemusíte dodržiavať presne podľa receptu, riaďte sa vlastnou chuťou. Či pridáte niečoho viac alebo iného menej, nebude mať nijaký dopad na účinok diéty. A teraz to najkrajšie. Môžete sa zbaviť až 5 kg za 7 dní. Tento diétny program je preto rýchle východisko naporúdzi, ak vás čaká povedzme pomaturitné stretnutie.

Chuťožrút
Ak ste ešte diétu nikdy neskúšala a celkom sa tešíte, pretože kapustu máte už odmalička rada, zaručujeme vám, že po týždni ju budete nenávidieť. Teda, ak ten týždeň vôbec vydržíte. Enormné množstvo tejto zeleniny vám môže spôsobiť nepríjemné nadúvanie. Jednostranná strava u niekoho vyvoláva pocity malátnosti a dokonca točenie hlavy. V takom prípade sa vykašlite na pár tukových vankúšikov a v diéte vôbec ďalej nepokračujte!

Nezabúdajte, že 7 dní je maximum trvania tejto diéty. Vaše telo určite nebude ochotné spolupracovať dlhšie. Ak ste aj bola s výsledkom očistnej kúry spokojná, počkajte aspoň niekoľko týždňov, kým ňou prejdete znova. Inak riskujete vážne poškodenie zdravia. Ak potrebujete zhodiť tu a teraz a nezaujíma vás nejaký jojo efekt v nedohľadne, bez obáv diétu vyskúšajte. Ak je vaša snaha dlhodobejšia, drastické obmedzovanie v jedle určite nebude schodnou cestou pre vás.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk