Pozor na emocionálny hlad!

Nie, v tomto článku nebude reč o napĺňaní citových potrieb. Zas sa to všetko točí len okolo jedla. No emócie sú v tom namočené tiež. A poriadne. Spoznajte 4 indície, ktoré vám zaručene odhalia či ste skutočne hladná alebo ste sa len nechali obalamutiť ľstivým pocitom, ktorý sa za hlad vydáva.
Nepokoj v bruchu alebo nepokoj v duši?
Príznaky hladu ako fyzickej potreby sa v zásade u ľudí nelíšia. Ak ste do seba už niekoľko hodín nedostali ani sústo, začne vám telo pozvoľna, no čoraz naliehavejšie vysielať signály fyzického nepokoja. A to nielen typickým fidlikovaním muzikantov v bruchu. Môžete pociťovať aj stavy malátnosti, únavy a celkový pokles energie.
Ak ste ale do nepríčetnosti vytočená kvôli kolegyni v práci, nudíte sa alebo máte prosto extra čierny deň, ľahko sa stane, že telo vydá falošný signál a ak ho počúvnete, spoľahlivo vás navedie rovno k dverám chladničky. Nemusíme azda ani dodávať, že oblúkom pritom miniete všetky nízkotučné či „neškodné“ výrobky.
Nie neskôr, ale HNEĎ TERAZ!
Ďalším znakom, ktorý vám môže pomôcť odhaliť pravú či nepravú podstatu hladu, je čas. Ak ste vyhladnutá, telo vie, že potrebuje jedlo. Ale vie, že ak ho nedostane hneď v tejto sekunde, pokojne si počká na najbližšiu vhodnú príležitosť. To emocionálny hlad v zásade nečaká. Objaví sa okamžite a aj zasýtenie tela vyžaduje okamžite. Našťastie, ako príde tak aj odíde. Takže ak sa ho rozhodnete statočne odignorovať, po chvíli vás otravovať prestane.
Jedlo ako kulisa
Nemusíte byť vychýrený gurmán, aby ste si dokázala jedlo náležite vychutnať. „Normálny“, zdravý hlad úplne prirodzene spôsobí, že z požitého jedla máte radosť. Pokrm si vychutnávate, pretože cítite, ako vás pomaly zasycuje. Keď máte dosť, utriete si ústa servítkou a vec je vybavená.
Ak vám však pričasto robí večerného spoločníka televízna obrazovka, vaše vnímanie ozajstných potrieb tela môže značne pokrivené. Mimovoľne otvoríte balíček so sušienkami. Mimovoľne do neho párkrát načriete. A ešte raz. A znova. A potom zrazu zistíte, že vnútri neostal jediný kúsok. To je ale prekvapenie, že ste zjedli celé balenie.
Slobodná vôľa
Ak ste hladná, vyberáte. Pokojne si prejdete ponukou denného menu alebo aspoň chvíľku venujete premýšľaniu, ktoré z prísad použijete ako základ dnešného obeda. Iste, môžete mať chuť na niečo zeleninové alebo múčne, ale ešte vždy za tou chuťou nasleduje celá škála možností a variácií. Pri emocionálnom hlade na výber rovno zabudnite.
V mysli sa vám vynorí veľmi konkrétny obrázok jednej potraviny. Čokoládovej tyčinky, hranolčekov, pudingu... nikdy vopred neviete. Čo ale viete iste, je fakt, keď sa vám konkrétny pokrm v hlave usalaší, nedostanete ho von len tak ľahko. Vlastne len tým, že jeho reálnu podobu dostanete dnu. Nenadarmo sa hovorí, že hladný človek zje aj koňa.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk