Ako si udržať hmotnosť?

Diétou sa nič nekončí, veď človek musí jesť každý deň. Možno ste so svojou hmotnosťou spokojná odjakživa, možno sa k nej ešte len blížite vďaka dobrej diéte. Aby ste však o svoje úsilie neprišli vo chvíli, keď na váhe uvidíte vytúžený počet kilogramov, mali by ste vedieť, ako si ideálnu hmotnosť udržiavať.

„Keď konečne skončím s diétou, budem sa môcť dosýtosti najesť!“ alebo „Keď schudnem, budem môcť jesť znova normálne!“ – sú vám tieto výroky povedomé? Ak áno, tak pre vás máme nepríjemné správy. Nielenže sa vám nikdy nepodarí schudnúť tak, ako by ste si želali, ale ani si ideálnu hmotnosť nikdy neudržíte. Prečo?
Robíte chybu?
Jednoducho preto, že chudnete s nesprávnou diétou, ktorá vás núti nezdravo hladovať, a hlavne ste si zatiaľ neuvedomili, že štíhlu postavu si možno udržať len tak, že človek plne zmení svoje stravovacie návyky na zdravšie a bude sa ich dlhodobo držať. Pokiaľ nie ste presvedčená o tom, že by ste sa mali stravovať zdravo a racionálne, a že to v žiadnom prípade nie je utrpenie, či trápenie, ale úplne vec úplne prirodzená, nikdy sa svojich kilogramov nezbavíte. Ak sa vám nepodarilo doteraz spraviť trvalé zmeny v jedálnom lístku, zmeňte najprv svoje postoje a myslenie. Uvidíte, že aj vaše kilá budú miznúť rýchlejšie. Pokiaľ už za sebou máte diétu, pomocou ktorej ste schudli, blahoželáme! Aby však vaša námaha nevyšla navnivoč, mali by ste myslieť trošku dopredu.
Nenamáhali ste sa zbytočne
Doteraz ste museli vyvinúť mnoho úsilia, aby ste svoju hmotnosť skorigovali, a ani teraz nemôžete poľaviť. Nesmiete však udržiavanie optimálnej hmotnosti považovať za ďalšie trápenie a obmedzovanie. Koniec koncov, keď sa nad tým tak zamyslíte, človek sa musí obmedzovať v mnohých veciach, nielen v jedle. Dodržiavať rozumnú mieru v čomkoľvek je veľmi dôležité nielen pre fyzické, ale aj psychické zdravie. Takže myslite na to, že určité pravidlá treba dodržiavať vo všetkom v živote, a platí to nielen pre vás, ale pre každého človeka.
Pozitívne myšlienky
Myslite pozitívne, inak to nepôjde. Ten kto očakáva len to najhoršie, ten sa toho zvyčajne aj dočká. Platí to však aj opačne. Ak veríte, že svoj cieľ dosiahnete, máte už polovicu úspechu zaručenú. Pozitívne myslenie je veľkým pomocníkom a dodáva nevídanú energiu na ceste za vytýčeným cieľom. Tak ako chudnutie začína najprv v hlave, tak aj udržanie si hmotnosti má ten istý prameň. Ukončenie diéty treba starostlivo naplánovať. Predovšetkým, ak bol váš kalorický príjem výrazne nízky, mali by ste ho zvyšovať len veľmi pozvoľna a nedať si hneď druhý deň výdatný obed. Aj po skončení diéty je nutné pozorne sledovať konzumované porcie a to ich veľkosť, kalorickú hodnotu i zloženie. Príjem zvyšujte postupne, až kým nezačne hmotnosť stúpať, vtedy musíte zastaviť, prípadne si dopriať odľahčujúci deň, alebo víkend.
Treba vydržať a nevzdávať sa
Problémom mnohých žien je to, že dokiaľ sa im nenakopí mnoho problémov a starostí naraz, dokážu sa svojej diéty či udržiavacej fázy držať poctivo, ako náhle sa však objaví stres, či nejaká nečakaná záťažová situácia, položí to na lopatky aj ich pevnú vôľu. Mnohé „problémové“ situácie je možné predvídať a preto si treba pripraviť „plán“. Znamená to napríklad, že už pred návštevou reštaurácie budete presne vedieť, čo si objednáte, a to bez ohľadu na to, že ostatní si dajú pizzu, vy sa budete držať svojho tuniakového šalátu, alebo iného ľahšieho jedla.
Udržiavanie hmotnosti ale nie je len o jedle. Tak isto, ako ste svoje chudnutie a diétu podporovali cvičením, musíte v ňom vytrvať. Je prirodzené, že by ste sa mali venovať predovšetkým športom, ktoré vás bavia, pretože len športovanie a cvičenie so skutočným zanietením je to pravé.
Časom sa môže úplne prirodzene stať, že vaša hmotnosť stúpne o niekoľko kilogramov. Dôležité je, aby ste si nepopustili „uzdu“ príliš, zhodiť znova tri či štyri kilá je omnoho jednoduchšie, než keď budete „zasahovať“ pri desiatich kilách navyše.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk