Chutné chudnutie s koreninami

Ak ste pôžitkárka a potrebujete schudnúť, darmo budete nešťastne chrúmať ryžové chlebíky. Bez radosti a bez chuti vaša motivácia k udržaniu štíhlej línie pohasne veľmi rýchlo. Ale večná snaha odháňanie kilogramov nemusí byť nutne sprevádzaná papierovou pachuťou na jazyku.
Chcete dôkaz? Pozrite sa na útle postavičky japonských žien. Tie si teda chuťovo výdatné pokrmy rozhodne neupierajú. Naopak. Korenia a ochucujú všade, kde sa len dá. A to je to pravé čarovné slovíčko: korenie. Začnite koreniť aj vy a uvidíte, ako naštartujete spomalený metabolizmus!
Chuť, čo sa nestratí
Nie je to len mýtus. Mnohé vedecké štúdie poukazujú na to, že niektoré druhy korenín pomáhajú pri boji s nadváhou. Látky v nich obsiahnuté povzbudzujú trávenie a tiež urýchľujú proces spaľovania tukov. Navyše ich výrazná, pálivá chuť ostane dlhšie na jazyku, takže aj reálne cítite, že ste niečo vložili do úst a nebudete mať tak skoro potrebu siahnuť po niečom malom, chutnom, sladkom (a kalorickom).
Prirodzené spaľovače
O akých koreninách je vlastne reč? Ako efektívne spaľovače sa najviac osvedčujú čierne korenie, chilli papričky, kurkuma, ďumbier, koriander a kmín. Ale aj iné druhy sú zdraviu prospešné, stačí si vybrať, ktorá z korenín je vášmu jazyku najmilšia. Popri zlepšeniu metabolizmu má prídavok korenia do stravy aj ďalšie, zdraviu prospešné účinky. Korenie zlepšuje stav srdcovo-cievneho systému, kontroluje hladinu cukru v krvi, dokáže znížiť vysoký krvný tlak a má tiež preventívne účinky pred niektorými druhmi rakoviny.
Koreniť, no neprekoreniť
Ak ste sa už rozhodli doplniť obsah všetkých vašich poloprázdnych koreničiek, dajte si pozor, aby vás chuťové experimentovanie nalákalo k ich nadužívaniu. Ak si v nadšení prekoreníte jedlo s víziou dvojnásobného blahodarného účinku, nielenže vám ostrá chuť vženie slzy do očí, dôvod na plač bude mať aj váš žalúdok. Koreniny môžu totiž pri požití väčšieho množstva vyvolať nepríjemné podráždenie.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk