Potravinová pyramída

Systém potravinovej pyramídy rozdeľuje jednotlivé zložky potravy do samostatných skupín podľa ich vlastností, rôznosti obsahu živín a tým pádom aj do určitej frekvencie v akej tieto potraviny konzumovať. Jej hlavné heslo však znie: Všetko, ale v správnej miere.


Podľa čoho je určená?
Cicavce i celkovo životná ríša sa zadelila do jednotlivých tried, kmeňov, čeľadí podľa chrupu. Psovité šelmy majú inú stavbu chrupu ako mačkovité, mačkovité i celé mäsožravce majú rôzny chrup od bylinožravcov.
Poďme teda rozobrať chrup človeka:

• 20 stoličiek – prispôsobené na drvenie zrna

• 8 rezákov – prispôsobené na krájanie zeleniny a ovocia

• 4 špicáky – prispôsobené na trhanie mäsa
Optimálne teda je jesť: 5 dielov obilnín, 2 diely zeleniny, 1 diel mäsa.


Prízemie pyramídy
Najväčšie zastúpenie v našom jedálničku by mali zastupovať obilniny. Do tejto sekcia patria: teda obilniny, pekárenské výrobky – avšak celozrné výrobky a pečivo, prirodzená nelúpaná hnedá ryža, zemiaky v šupke, celozrné cestoviny. Odporúčaná dávka = 6 - 11 porcií denne. Jedna porcia = 30g obilnín (pol šálky cestovín, pol šálky varenej ryže alebo varených obilnín, jeden väčší zemiak, krajec chleba ale jeden celozrný rohlík).

1. podlažie
Prvé poschodie zastupuje v dennej strave predovšetkým zelenina a ovocie, pričom zelenina väčším dielom ako ovocie, pre vyšší obsah vlákniny, a ak sa snažíte chudnúť, aj pre menší obsah cukru. Doporučená denná dávka: zelenina = 3 až 5 porcií denne; ovocie = 2 – 4 porcie. Jedna porcia : zelenina = šálka čerstvej zeleniny, pol šálky varenej zeleniny, 3 šálky zeleninovej šťavy (skvelá občasná náhrada vody, ale v zriedení 1:1), jedna paradajka, väčšia paprika, ovocie - jedno jablko, hruška, banán, celá šálka ríbezlí alebo iného drobného ovocia, pol šálky kompótu.

2. podlažie
Sem patria potraviny bohaté na bielkoviny teda s vysokým obsahom proteínov, dôležitých na stavbu buniek a ich rast. Rozlišujeme tu však dve skupiny:
a) Mlieko a mliečne výrobky – teda mlieko, tvrdé syry, tvaroh, nízkotučné výrobky. Doporučená denná dávka: 3 až 4 porcie denne
b) Hydina, ryby, vajcia, strukoviny. Doporučená denná dávka: 1 – 2 porcie. Najvhodnejšie z tejto skupiny sú ryby, obsahujú dôležité nenasýtené omega3kyseliny a okrem toho ich telo strávi bez odpadu a sú ľahké na žalúdok. Potom ďalej hydina, hovädzie mäso a bravčové. Mäsa sa odporúča všeobecne jesť menej, pretože pri metabolizme mäsa sa uvoľňuje kyselina močová, ktorá poškodzuje kĺby a zapríčiňuje vznik reumatizmu a in.
c) Jedna porcia orechov, šálka mlieka, jogurt, syr, 50g tvrdého syra, 2 slepačie vajcia, pol šálky varených strukovín

3. podlažie
To najvyššie poschodie potravinovej pyramídy tvoria všetky "prehrešky moderného stravovania". Či už ide o cukor ako taký, soľ a sladkostí, týka sa produktov z bielej múky ako napríklad vianočka či croissant, alkoholu, údenín a červeného mäsa. Doporučená dávka: jeden až dvakrát za mesiac.

Záver
Potravinová pyramída je určená ľuďom zdravým s normálnou hmotnosťou. Samozrejme, že ľudia s vyšším výdajom energie a rastúcim deťom sa dávky upravia, ide však o to, aby boli vždy v správnom pomere a to, čo má od prírody tvoriť základ našej spotreby, nebolo na vrchole pyramídy, a naopak, to čo má byť niekde na vrchu nášho jedálnička netvorilo základ. Nezaťažujme naše telo navyše, ale dajme mu to čo potrebuje, a i ono bude fungovať tak ako má.