Tentoraz naozaj...

Myslíte si, že chcieť nestačí? Ale stačí! Ak niečo naozaj chcete, dokážete to. Nedajte šancu pochybnostiam a obrňte sa nepriestrelnou motiváciou. Bez tej sa k spokojnosti s postavou nikdy nedopracujete. Vypracujte si plán, ktorý vám nedovolí skončiť ešte skôr, než začnete.

Nájdite dôvod
Prečo chcete schudnúť? Pretože ste tučná? Pretože si myslíte, že ste tučná? Pretože máte zdravotné problémy súvisiace s nadváhou? Alebo len preto, že byť štíhla je súčasný globálny trend, do ktorého sa chcete stoj čo stoj napasovať aj vy? Ak sa zo dňa na deň rozhodnete pracovať na lepšej postave bez poriadneho dôvodu, rovnako bezdôvodne to po čase pravdepodobne aj vzdáte.

Stanovte si konkrétny cieľ
Byť štíhlejšia, zdravšia či spokojnejšia je pekná predstava, avšak dosť hmlistá. Konkrétnym cieľom môže byť napríklad snaha schudnúť o dve čísla konfekčnej veľkosti, zapnúť staré rifle z čias vysokoškolských štúdií alebo prejsť pešo po schodoch na piate poschodie, bez toho, aby ste mali pocit, že máte za sebou vysokohorský výstup.

Informujte okolie
Tento krok je obzvlášť dôležitý. Ak o svojom pláne schudnúť informujete najbližších, môžete z toho profitovať hneď na dvakrát. Bude pre vás ťažšie cúvnuť, pretože čo je raz vyslovené, automaticky naberá na dôležitosti. Ak by ste to chceli v slabej chvíľke vzdať, bude vás gniaviť nielen pocit zodpovednosti voči svojmu zdraviu, ale aj pocit trápnosti, čo si o vašom fiasku pomyslí okolie.

Keď pôjdete s pravdou von, zároveň zmetiete zo stola hneď na začiatku nepríjemné napätie, ktoré by sa v rodine skôr alebo neskôr určite objavilo. Starostliví rodičia či starí rodičia možno nebudú mať pochopenie, prečo si nechcete naložiť na tanier ďalšiu porciu domácej klobásky, avšak vždy je lepšie nechať ich hromžiť, že „vymýšľate“ s diétou, než aby si vaše odmietanie jedla vysvetlili ako prejav neúcty a tvrdohlavosti.

Chudnutie nie je askéza
Ak zo dňa na deň vyškrtnete krémové koláče a nahradíte ich šalátom s nízkotučným jogurtom, vaše chuťové bunky budú oprávnene protestovať a dožadovať sa jediného - chuti. Variácií na zdravý, chutný a nutrične vyvážený jedálny lístok je nekonečne mnoho. Určite si vyberiete niečo, čo chuťovo sadne aj vám.

Rovnaký prístup voľte aj v prípade športovej aktivity. Ak sa vám nepozdáva poskakovanie na aerobiku, sotva sa dvakrát do týždňa vzopriete sama sebe a odtrpíte si hodinu v pote. Hýbte sa s radosťou! Ak milujete plávanie, kúpte si permanentku na plaváreň. Alebo pri peknom počasí kráčajte so slúchadlami na ušiach do rytmu hudby, čo vás nabíja energiou. Len sa do ničoho nenúťte.

Chudnite vo dvojici
Niekto má vôle na rozdávanie, iný však potrebuje aj trochu „nakopnúť“. Ak je to druhé aj váš prípad, stavte na spoločnú motiváciu a nájdite si niekoho, kto do celého procesu chudnutia pôjde s vami. Môže to byť priateľ či kamarátka, čo túži po spevnení tela tiež. Keď raz príde (a on zákonite príde) pochybovačný deň, oveľa ľahšie vás z toho vyseká niekto, kto si práve prechádza tým istým. Vzájomne sa môžete podporovať a tešiť sa z každého nového víťazstva.

Zdroj: http://wanda.atlas.sk